Sunday, 10 November 2013

Dosa Seseorang


Dalam dunia ini tak ada seorang manusia pun yang tidak terlepas dari melakukan dosa-dosa kecil mahupun dosa besar. Sesungguhnya tiada manusia yang sempurna di dalam dunia ni.

Ramai orang suka mensisihkan seseorang itu atas dosa-dosa yang telah dilakukannya. Meskipun seseorang itu telah berubah menjadi seorang hamba Allah yang sangat baik.

Tidakkah kita terfikir , disaat kita menghina sesorang itu diatas dosa-dosa yang dilakukannya. Kita pun sebenarnya telah melakukan dosa, iaitu dosa sesama manusia.

Ramai orang selalu bertanya “Kenapa berkawan dengan dia? Dia tu teruk , jahat , perangai macam perempuan tak guna. Jangan kawan dengan dia.”

Dan saya kata “Siapalah saya untuk mempertikaikan siapa dia. Itu dosa dia dengan Allah. Bukan dengan saya. Lainlah kalau dia buat jahat dan buat perkara tidak baik pada saya. Mungkin saya tak akan berkawan dengan dia lagi. Saya akan cuba berhati-hati dengan dia agar apa yang dikatakan orang tidak terjadi pada saya. Mana la tahu suatu hari nanti , dia akan berubah jauh lebih baik dari kita semua. Sekurang-kurangnya dia akan rasa , dia ada peluang untuk berubah menjadi baik.

Kita selalu mempertikaikan dosa-dosa seseorang. Tapi bagaimana dosa-dosa kita dengan Allah S.W.T dan dosa kita sesama manusia?

Menyedari keaiban diri akan menahan lidah dan hati daripada mengeji orang lain.Jika kita ada niat untuk berubah , biarkan apa yang mereka mahu katakan. Jangan dipedulikan. Sudah menjadi kelaziman bagi sesorang manusia itu untuk jadi begitu.No comments:

Post a Comment